Oude kaart van Eygelshoven

Historie van Stegelshof

Op oude landkaarten uit de 17e en de 18e eeuw komt op de plaats in het Anstelerbeekdal, waar de Streythagerbeek in de Anstelerbeek vloeit, de naam "An der Stiegel" voor. Het was een moerassig gebied van weilanden en beemden dicht bij het dorpje Eygelshoven. Eygelshoven is gelegen in een verstedelijkt gebied, maar de plaats heeft een dorps karakter weten te behouden, met een eigen Limburgs dialect: het Egelzer plat, dat zich duidelijk onderscheidt van het Kerkraads.

De naam "Stiegel" verwijst naar een houten paal met een horizontaal draaibaar kruishout, die stond in de hagen die de weilanden scheidden. Mensen konden wel door dit tourniquet, het vee niet. De stipjes op de kaart groeiden uit tot de grotere boerenhoeve "An den Steegel". De hoeve kende in het verleden verschillende bestemmingen. Eerst was het een gemengd boerenbedrijf met wat vee, landerijen, weilanden en een boomgaard. Daarna verdween door de opkomst van de mijn-industrie een groot deel van het bouwland en werd op de resterende grond een bloemenkwekerij en tuinderij opgericht.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw is door de vijfde generatie, die het familiegoed sinds 1831 in bezit heeft, een aanvang gemaakt met het opknappen van de grotendeels vervallen opstallen. De nieuwe bestemming van het complex is een woon-recreatiefunctie in diverse verschijningsvormen. "D'r Stiegel" ligt thans in een dorp, maar door de gunstige ligging achter de kerk en aan een doodlopende weg heeft de Stegelshof het romantische karakter uit vervlogen tijden behouden. Met zijn cour, zijn mooie tuinen en zijn huisweide is het een oase van rust in het verstedelijkte gebied van Parkstad Limburg.